Noutati

Cum s-a termoizolat fosta Fabrica Libertatea, un monument istoric convertit în clădire de birouri

Liberty Cluj Multipor

Fribourg Development a ales să investească într-un parc de birouri ce urma să readucă la viață o emblemă a Clujului: fabrica de mobilă Libertatea. Această sarcină a fost preluată de biroul de arhitectură Arhimar care a proiectat una dintre cele mai importante clădiri de birouri din ultimii ani. Costurile mari de exploatare pentru clădirile de birouri, precum și standardele eco impuse pentru proiectele noi, au determinat investitorii Liberty Technology Park să acorde o atenție deosebită și etapei de termoizolare care impunea protejarea unei clădiri de patrimoniu.

Din perspectiva termoizolării, clădirea monument a reprezentat o provocare. Clădirea, monument istoric cu o fațadă de cărămidă aparentă, asupra căreia nu se putea interveni, necesita o soluție de termoizolare la interiorul pereților de contur. Materialul ales trebuia să aibă o greutate redusă, să fie permeabil la vapori și similar cu zidăria. De asemenea, era de preferat să fie natural și ecologic.

Plăcile termoizolante Multipor, produse de compania germană Xella, au reprezentat o bună referință. Aceste produse au fost utilizate și pentru termoizolarea sediului Consiliului Europei, o lucrare care a trebuit să respecte cele mai noi standarde EU de mediu și calitate în construcții. Proiectul și-a propus să mențină intacte detaliile arhitecturale ale fațadei fostului Palat Rezidențial din Bruxelles.

Echipa de proiectare s-a oprit asupra produsului Multipor datorită calității acestuia. Plăcile termoizolante ecologice sunt realizate dintr-un material 100% mineral, permeabil la vapori, cu o consistență asemănătoare cu zidăria, cu o greutate redusă și, foarte important, clasa A1 de rezistență la foc. Mai mult, Multipor ajută la eliminarea sării din pereții clădirilor vechi!

Proiectul de birouri de pe fosta fabrică Libertatea mizează pe o ventilație mecanică, în care doar 5% dintre ferestre pot fi deschise. Din acest motiv, soluția de izolare termică la interior trebuia să permită transferul la vapori, pentru reglarea umidității din încăpere până la un nivel constant de aproximativ 54%. Modul în care a fost proiectată clădirea de birouri clasa A1 și soluția de termoizolare pentru care s-a optat fac ca aerul din încăpere să fie în permanență proaspăt, iar umiditatea optimă.

Echipa de proiectare a colaborat îndeaproape cu echipa tehnică și meșterii Xella. Montarea sistemului Multipor, cu plăci în grosimea de 7,5 cm și 10 cm, a fost asistată de membrii Xella pe toata durata lucrărilor. Echipa de profesioniști ai companiei a realizat studii și verificări cu ajutorul unor softuri specializate, în legătură cu o serie de factori precum umiditatea și comportarea clădirii la îngheț/dezgheț. S-au organizat traininguri de punere în operă pe șantier și s-a urmărit identificarea fiecărei punți termice, fiind realizate detalii pentru o izolare corectă în aceste puncte. S-a lucrat în timp record, aproximativ două luni, pentru a monta prima parte a proiectului, în care s-au instalat 4000 mp de sistem termoizolator Multipor. Toți pereții de contur au fost placați la interior cu acest sistem, inclusiv pereții aferenți băilor și spațiilor tehnice, care ulterior au fost placați cu faianță.

S-a luat decizia de a ancora sistemul  cu ajutorul diblurilor, deși sistemul termoizolator Multipor aplicat la interior nu necesită fixare suplimentară decât în cazul în care se ancorează obiecte grele pe pereții de contur. S-a optat pentru dibluri în ideea în care compartimentările ulterioare solicitate de chiriași ar putea necesita și montarea de obiecte cu greutate pe pereții termoizolați.

Astfel, sistemul ecologic de plăci termoizolante Multipor a răspuns tuturor provocărilor și cerințelor tehnice pe care le ridica proiectul: soluție ecologică  cu aplicarea termoizolării la interiorul clădirii, cu prezervarea perfectă a fațadei, material 100% mineral, clasa A1 de rezistență la foc (esențial pentru o clădire publică), permeabilă la vapori, ce ajută la eliminarea condensului și a problemelor asociate acestuia, capabilă să contribuie la ventilarea și reglarea umidității optime. Asistența tehnică în etapele de proiectare și de implementare în șantier, precum și calitatea sistemului termoizolator Multipor, au făcut ca Xella să poată oferi o garanție pe produs de 50 de ani pentru acest proiect! Pentru mai multe informații despre sistemul termoizlartor Multipor vă invităm să accesați http://www.multipor.ro/.