Noutati

Una dintre cele mai mari lucrari de reabilitare termica a unei cladiri istorice realizata cu Multipor a fost finalizata

Multipor Liberty Technology Park Cluj


Unul dintre cele mai mari proiecte de birouri din Cluj-Napoca, termoizolat cu Multipor
Proiectul Liberty Technology Park Cluj, dezvoltat de Fribourg Development, divizia de real estate a fondului Fribourg Investments deținut de omul de afaceri Ion Sturza, a inclus reabilitarea fostelor hale ale fabricii de mobilă Libertatea din Cluj-Napoca. Pentru asigurarea unei performanțe termice superioare și a unei longevități extinse a clădirii a fost ales Multipor, primul material de termoizolare ecologic, 100% mineral și cu structură solidă, conceput special pentru termoizolarea la interior a clădirilor de patrimoniu. Produsele Multipor sunt aduse în România de compania germană Xella, producătorul blocurilor de zidărie Ytong.

Costurile mari de exploatare pentru clădirile de birouri, precum și standardele eco impuse pentru proiectele noi, au determinat investitorii Liberty Technology Park să acorde o atenție deosebită etapei de termoizolare, care a impus protejarea unei clădiri de patrimoniu industrial. Clădirea, cu o fațadă de cărămidă aparentă, asupra căreia nu s-a dorit a se interveni, a necesitat o soluție de termoizolare la interior aplicată pereților exteriori de contur. Materialul ales a trebuit să aibă o greutate redusă, să fie permeabil la vapori, rezistent la foc și solid, similar cu zidăria. De asemenea, a fost de preferat să fie un produs natural și ecologic.

“Multipor este un material care a mai fost folosit în lucrări similare din Europa pentru restaurări majore, care au obținut certificare BREAM. Placările cu Multipor permit ventilarea, eliminând probleme cauzate de surplusul de umezeală sau condens. Iarna aceasta nu a fost pornită instalația de climatizare în clădire și, cu toate acestea, temperatura la interior nu a scăzut sub 18 grade Celsius”, a declarat ing.Horațiu Someșfălean, Project Manager Liberty Technology Park.

“Termoizolarea primelor două clădiri de birouri din fosta fabrică Libertatea a constituit unul dintre cele mai importante proiecte de reabilitare a unor clădiri istorice dezvoltate în România în 2013. Ne-am bucurat să ne aducem contribuția la acest proiect, oferind cele mai moderne soluții de termoizolare, utilizate cu succes în Germania și în toată Europa pentru lucrări de acest tip”, a declarat Alexandru Fogarași (Project Manager Multipor).

Plăcile termoizolante Multipor, produse de compania germană Xella au fost utilizate și pentru termoizolarea sediului Consiliului Europei, o lucrare care a trebuit să respecte cele mai noi standarde EU de mediu și calitate în construcții. Această lucrare și-a propus să mențină intacte detaliile arhitecturale ale fațadei fostului Palat Rezidențial din Bruxelles.

Plăcile Multipor sunt realizate dintr-un material 100% mineral, permeabil la vapori, sunt rigide, au o greutate redusă și, foarte important, au clasa A1 de rezistență la foc.

Prima fază din proiectul Liberty Technology Park Cluj a fost realizată în a doua parte a anului 2013. S-a lucrat în timp record, într-un interval de aproximativ două luni, perioadă în care s-au instalat 4.000 mp de sistem termoizolator Multipor. Toți pereții de contur au fost placați la interior cu acest sistem, inclusiv pereții aferenți băilor și spațiilor tehnice, care ulterior au fost placați cu faianță.

Proiectul final va consta în 8 clădiri distincte care vor fi finalizate în 3 etape. Liberty Technology Park Cluj urmează să primească certificările verzi.